miércoles, 22 de junio de 2011

El segrest de la democràcia


"Les sessions del Ple i les dels Consells Rectors dels Patronats Municipals (o òrgans de govern superior d'aquests) seran públiques. Es procurarà que les sessions es desenvolupin en condicions suficients d'espai i amb les retransmissions audio-visuals o megafòniques necessàries per garantir la publicitat de les deliberacions i les votacions." (Art.18a del Reglament de Participació Ciutadana de Martorell)


El que ha succeït avui a la Plaça de la Vila de Martorell no té precedents des que es va establir l'Estat Social i Democràtic de Dret. L'Ajuntament ha estat envoltat completament d'un dispositiu de seguretat dantesc. Tres furgons dels Mossos d'Esquadra custodiaven el carrer Llibertat, l'entrada alternativa que han fixat per accedir a l'edifici. Tanques estratègicament col.locades separaven per un metre llarg una banda i l'altra de la Plaça. A una banda, l'Ajuntament, a l'altra els membres de l'Assemblea d'Indignats i Indignades de Martorell i veïns i veïnes del barri que contemplaven atònits tota la parafernàlia. Per intentar comprendre aquesta hiperbòlica situació m'he de remetre al Ple del passat dia onze de juny, en el qual l'Assemblea de Martorell va realitzar una acció directa que consistí en disfressar-se de pallasso per donar als regidors i regidores la "benvinguda al circ de la política". L'acció venia acompanyada d'una cassolada popular i un passadis per rebre els membres del consistori. Després de saber que el regidor Xavier Fonollosa s'havia adreçat als indignats i indignades amb cert despreci durant la seva intervenció com a portaveu del grup de Convergència i Unió, deixant en evidència la seva profunda ignorància sobre qui son els indignats/des i què reivindiquen, i un cop finalitzada la sessió plenària, els regidors van sortir de l'Ajuntament i es va generar una situació tensa que va degenerar en actuacions que se sortien del que l'Assemblea havia aprovat però que en cap cas atemptaven contra la integritat de cap persona. De fet, ni tan sols es va augmentar el desplegament policial en aquell moment. Reitero això últim: no es va agredir ni es va vexar cap persona, com han publicat diversos mitjans de comunicació. La violència té un punt de subjectivitat i, personalment, puc arribar a entendre que l'actitud d'algunes persones s'interpretés com a violenta. Tanmateix, aquest raonament em sembla d'una doble moral increïble, tenint en compte que durant quatre anys els Plens de l'Ajuntament s'han caracteritzat per desqualificacions personals entre regidors, per l'actitud dèspota i irrespectuosa d'alguns i per la manca de diàleg i consens. Predicar amb l'exemple demostra humilitat i coherència.
Donada aquesta situació, doncs, la reacció ha estat blindar l'Ajuntament.

Si s'hagués quedat en una simple demostració de força probablement riuria mentre ho explico. Però no s'ha quedat només en això. Jo, com moltes altres persones, he entrat a la sala de plens com a públic. Però ha arribat un moment en que ha deixat d'entrar gent. La policia local ha decidit no deixar entrar ningú més de públic. El motiu que argumenta el sotsinspector de la policia local és que ha comprovat la sala de plens i "no hi havia seients lliures". Doncs bé, el meu bolso ocupava un lloc lliure. En total hi havia entre set i deu places lliures. Però només que n'hi hagi una ja estan obligats a deixar entrar públic fins cobrir totes les places i/o habilitar una sala major, d'acord amb l'article 18 del Reglament de Participació Ciutadana. Però han violat aquest reglament i el dret de participació recollit a l'article 23 dels Drets fonamentals i llibertats públiques reconeguts per la Constitució Espanyola de 1978.

Avui a Martorell s'ha segrestat la democràcia. He parlat amb mitja dotzena de policies locals i amb el sotsinspector. Commocionada m'he quedat amb algunes declaracions com "si t'acredites com a membre d'un partit polític no hi ha cap problema. El problema ve quan duus alguna enganxina o alguna indumentaria que t'identifiqui com a indignat [literalment l'agent ha utilitzat una altra paraula, no pas "indignat"], aleshores no pots entrar perquè nosaltres hem de garantir la seguretat dels regidors, m'has d'entendre". Jo he entrat i estic indignada, participo a l'Assemblea i a les comissions i no m'he hagut d'identificar en cap moment. Però la meva indumentaria no encaixa en la d'indignat terrorista, que és com ens han tractat. He dialogat, he intentat per activa i per passiva fer entendre que allò és un delicte, que és antidemocràtic i que, precisament, aquestes actituds són les que el moviment vol eradicar. Però la ignorància d'uns polítics incapaços d'escoltar i la indiferència d'uns agents passius que no entenen que les nostres reivindicacions també són seves han esdevingut causes d'una violació flagrant del dret de participació i un atemptat gravíssim contra la democràcia.

Reflexiono, ploro d'impotència, de tristesa, de decepció. Em mossego les ungles, el llavi inferior. Estic plena de contradiccions: qui és el culpable?El sotsinspector, per negligir o enganyar?El polític corresponent per haver donat l'ordre?És de l'Assemblea per expressar la seva indignació?És de les persones que no han entés que el moviment és i serà pacifista?

En qualsevol cas, això no pot tornar a passar. Faig una crida a la reflexió sobre quin Martorell volem, a la humilitat per acceptar la culpa a qui pertoqui i fer autocrítica. Però per sobre de tot faig una crida a la unitat, perquè les retallades ens afecten a tothom, policies i veïns per igual. Si no lluitem pels nostres interessos plegats, mai guanyarem la partida al neoliberalisme.

6 comentarios:

sibux dijo...

Bon article

Anónimo dijo...

El moviment dels indignats també va contra ICV! No podeu estar a dins i a fora del circ de l'Ajuntament com si això no aneu amb vosaltres. Se us veu el llautó...

Laura dijo...

Anónimo, crec que tens una visió molt limitada del que suposa aquest moviment i em sap greu que creguis que la teva lluita está per sobre de la meva, de la de la Laura Ruiz Sigüenza putejada per les mateixes coses que tu. ICV no está ficat amb sigles al moviment, però una enorme majoria de la seva militància sí, igual que d'altres partits polítics d'esquerres. I de moment totes les persones de les assemblees i acampades on he participat poden assegurar que no he fet partidisme ni electoralisme en CAP MOMENT, percisament perquè no és el meu objectiu, t'ho creguis o no. Jo no he de convèncer ningú i menys algú que no s'identifica.
Em fot molta ràbia la gent que poseu etiquetes a tothom però després parleu de tolerància, llibertat i justícia. O estirem alhora o estem fotuts, tú mateix/a.

JOAN dijo...

Bona entrada i plena de raó...
El pitjor que ens pot estar passant aquests dies és el robatori de la democràcia. M'ho sembla això que expliques de Martorell, però m'ho sembla també quan veig els diputats del Parlament sense poder entrar a fer la feina x la q 3.100.000 persones els han votat. Aquell dia a la Ciutadella també es va segrestar la democràcia, com no passava des del 23 de Febrer de 1981...
Cal treballar pel valors de la democràcia, cal tenir molt clar que cal millorar-la respectant-la, sense reventar-la ni destruir-la, sinó fent-la millor, reconvertint-la en una eina de millora, avenç i igualtat!! Ha estat un tresor molt car de conquerir, no el podem deixar escapar així com així ni renegar-ne com des de sectors s'està fent!!
Caldrà una quedada per parlar a fons de tot això ;)

Pd. He actualitzat el blog amb un text literari després de molt temps encallat en events socials del moment jeje!!

1 abraçada!!!

Joan

Gus dijo...

Actitudes cerradas y dogmáticas como las de Anónimo son las que sientan las bases para que los manipuladores consiguan pudrir el movimiento. Estoy ya harto de gurús prepotentes, HARTO.

Yo estoy en el "movimiento de los indignados", o como lo quieras llamar, y no estoy en contra de ICV ni de otros partidos de izquierda. Y voto.

Urko dijo...

Felicitats per l'article estic encantat.

Anonimo jo participo del #15m desde el principi i mai a exclòs a ningú si be a titol particular i crec que el moviment esta en contra d'un sistema que ens maltracta siguis del partit que siguis, a no ser que tinguis molts i molts calers.

Joan comparar la ciutadella amb eñ 23 de febrer hem sembla d'un malgust infumable, per començar crec que no es va fer servir cap arma de foc nomès per això ja hi ha una diferencia abismal. Que quedi clar que jo condemno la violencia de tota mena i actituts que vaig veure aquell dia no les comparteixo en absolut. Pero hi ha comperacions que ofenen la inteligencia. I a més a més quan penso que fican el congres en dos autobusus i pasant no hi hagues hagut cap foto. A qui li interesava?

Records